Pet najvažnijih razloga za uništavanje važne poslovne dokumentacije Stevan Karadaglić 2017-06-23 07:11:19

Pet najvažnijih razloga za uništavanje važne poslovne dokumentacije
 
U današnjem vremenu, svi privredni subjekti prikupljaju i čuvaju osjetljive informacije. Iako određeni broj privrednika pravi promjenu ka elektronskom čuvanju informacija, još uvijek je značajno prisustvo onih koji čuvaju papire na kojima se nalaze sve bitne informacije. Ako ste vi prepoznajte među njima, možda se pitate šta da radite sa tim važnim dokumentima koji vam više nisu potrebni. Liste klijenata, platni spiskovi i informacije o kreditnim karticama su samo neki od dokumenata koje je potrebno uništiti kada ste spremni da ih se otarasite. Ako se i dalje pitate zašto je bitno uništavati važna poslovna dokumenta u nastavku slijedi pet najvažnijih razloga:
 
 1. Sprečavanje krađe identiteta
Svake godine se usled krađe identita u svijetu šteta mjeri u milijardama eura. Kako bi zaštitili vaše zaposlene, vaše klijente i vaš biznis, od esencijalne je važnosti da uništite dokumenta kada vam ona više nisu potrebna. Kada se ova dokumenta još uvijek nalaze u vašem posjedu, veoma je važno da ih skladištite na sigurnoj i zaštićenoj lokaciji.
 
 1. Štitite vaše potrošače
Izuzetno je važno da uradite sve što možete kako bi zaštitili identitet svojih klijenata. Iako na prvom mjestu ne bi trebalo da uopšte zapisujete informacije o kreditnim karticama, ako to ipak učinite, bitno je da uništite ove informacije odmah. Isto važi za bilo koju dokumentaciju koja sadrži osjetljive informacije o potrošačima.
 
 1.  Takva je zakonska regulativa
Legislativa koja se tiče privatnosti i sigurnosti informacija postaje sve rigoroznija i nastavlja da bude striktno osnažena. Kazne za poslovne subjekte i druge koji ne uspiju da se pridržavaju ovih regulativa mogu biti zaista ozbiljne. Imate obavezu da zaštitite personalne i sigurnosne informacije vaših klijenata, a ako to ne učinite rizikujete kazne za nepravilno rukovanje informacijama klijenata.
 
 1. Štitite vaše zaposlene
Zaposleni imaju zakonsko pravo na privatnost, i očekuju od vas da će njihove personalne informacije ostati sigurne. Gdje odbacujete poništene čekove, stare platne liste, zdravstvene kartone, fotokopije ličnih karata, podatke o prisustvu/odsustvu zaposlenih kao i podatke o socijalnom osiguranju? Ako ih jednostavno bacate u kantu za otpatke, nijeste osigurali da su privatnost i identitet vaših zaposlenih zaštićeni. Uništavanje ovih dokumenata je bolja alternativa od jednostavnog odbacivanja.
 
 1. Uštedjećete prostor
Da li su vam zaista potrebni svi ti papiri koji se gomilaju u vašoj kancelariji? Ako imate papir koji zauzima značajan proctor razmislite o njegovom uništavanju. Uništavanjem svih tih nepotrebnih dokumenata, oslobodićete prostor za druge, više važne stvari (možda poput onog novog računara koji ste željeli).
 
Dokumenta koja bi trebalo uništavati

Da bi ste možda riješili dilemu koju vrstu dokumenta bi trebalo „provući“ kroz uništivač evo nekih primjera:
 
 • Povrat poreza
 • Identifikacione kartice sa fotografijom
 • Izvode iz banke
 • Poništene čekove
 • Platne liste zaposlenih
 • Informacije o kreditnim karticama
 • Kopije izdatih faktura/računa
 • Dokumenta koja sadrže osjetljive informacije poput imena, adrese, broja mobilnog telefona ili e-mail adrese
 • Podatke o zapošljavanju
 
U ponudi Kastex-a možete pronaći uništivače papira renomiranog proizvođača Fellowes koji mogu zadovoljiti sve vaše potrebe. U slučaju da ne možete da donesete odluku koji je model pravi za vas kontaktirajte nas a naš stručni tim će vam pomoći u odabiru.Tekst preuzet sa: http://getwindfall.com/top-5-reasons-to-shred-your-important-business-documents/. Datum pristupa stranici: 22.06.2017..

Objavite na društvenim mrežama